Laatoituspassin keksijä antaa risuja yhteiskunnan palveluille

Kari Kaila, monen erilaisen laitteen keksijä on tyytymätön verovaroilla järjestettyihin innovaatiopalveluihin. Kailan keksintöjä ovat muun muuassa Laatoituspassi, joka on apuväline seinäpintojen laatoittamiseen. Sekä timanttiporan lisälaite, joka estää poranterän sisään jääneen, betonista irtiporatun kappaleen putoamisen.kailaLaatoituspassi helpottaa seinälaatoituksen tekemisessä. Se on säädettävä teline, jolla laatoituksen alin rivi saadaan tuettua suoraan, ilman laudan, tms poraamista seinään. (Kuva: PientaloSuomela-lehti)

Kaila ei ole saanut juurikaan apua yhteiskunnan tarjoamilta tahoilta.  -On sitä juostu ely-helyissä ja Tekesissä, ja kaikenlaisia selkääntaputteijoita löytyy, sekä kahvia on saanut juoda turhissa palavereissa ihan riittämiin. Innovaatioalan ammattilaisiksi itseään tituleeraavat eivät toisinaan edes tiedä, mikä on keksinnön ja innovaation ero. Siitä on huono lähteä jatkamaan mihinkään,  Kaila täsmentää.kaila5

Timanttiporauksestä jäävä jätepala rikkoo monesti jotain pudotessaan. Kaila ratkaisi asian.

Kailalla on jatkuvasti meneillään uusia juttuja. Vuosi sitten Kailalla oli RFID-maksutapaan (ns. lähimaksu)  liittyvä keksintö, turvallisuusvaruste, joka estää tehokkaasti maksukortin tietojen varastamisen. Patenttihakemus oli lähetetty, prototyypit testatattu ja etsittiin valmistajaa tutun keksintöalan ammattilaisen kanssa.  Palavereita sovittiin eri puolille maata.

– Meillä oli jo asiakaskin, vaatimattomasti Osuuspankki, joka olisi ostanut tuotettamme. Mutta Suomesta ei löytynyt halukkaita valmistajia, jotka olisivat lähteneet projektiin mukaan. Tavallaan tämä on käsittämätöntä. Koneet ja miesten järki seisoo samaan aikaan. Ei ole rohkeutta, ja pelätään Suomen epävakaata tilannetta. toteaa Kaila.

kaila4

Kailan mielestä tilanne Suomessa on kuvan kaltainen.

Kaila on myös ollut aktiivinen suomalaisessa keksijäkentässä. Hän oli yksi päätekijä viime keväänä järjestetyssä Suomi-Viro keksijätapaamisessa, joka järjestettiin Tallinnassa.

-Jotenkinhan täältä maasta on päästävä pois tuotteineen, koska sisämarkkinat eivät vedä. Ulkomailla on asiakkaita, keksijällekin.

Kaila kertoo harkitsevansa vakavasti Suomesta lähtemistä. Hän haluaa tehdä sitä, missä on hyvä. Ja Suomi ei sitä tunnu arvostavan, mieluumminkin laittaa kapuloita rattaisiin.

-Olen lopettanut Suomessa keksimisen. Ei helmiä sioille, heittää loppukommentiksi Kaila.

Teksti: Samuli Penttinen

One thought on “Laatoituspassin keksijä antaa risuja yhteiskunnan palveluille

  • 2.4.2017 at 10:34
    Permalink

    Niin tuttua, on turvallista pysytellä totutussa, vaikka kipeää tekee,😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *