Mitä uutta maailma? IFA, sähkö- ja elektroniikkamessut Berliinissä

Berliinissä joka kesä järjestettävä Internationale Funkausstellung (IFA) on yksi vanhimmista teollisuuden messuista. Ensimmäisen kerran IFA on järjestetty jo 1924, jolloin teema oli  suuri radionäyttely. Näytteilleasettajia oli tuolloin 268. Muutamaa sotavuotta lukuunottamatta messut ovat olleet joka kesä avoinna.

 

tv-torni

IFA:sta käsin tuli maailman ensimmäinen iso televisiolähetyskin 1928, ja sitä varten pystytettiin oma torni, joka nykyisinkin on käytössä ja tunnetaan ns. Länsi-Berliinin tv-tornina. Kuvassa Messukeskuksen sisäänkäynti ja taustalla tv-torni ravintoloineen. (kuva: Wikipedia)

Yleiskatsaus ensin. Messualue on yli 1000 x 1000 metriä. Näytteilleasettajana on pieniä ja isoja yrityksiä, sekä startuppeja. Kiinalaisia ja Amerikkalaisia firmoja ei paljoa näkynyt. Vaikka yleensä keski-eurooppa on ollut tekniikkanäyttelyiden paikka maailmanlaajuisesti. Messujen visuaalinen ilme oli todella kiva. Ulos pääsi halutessaan, eikä järjestysmiehet hengittäneet niskaan. Lisäksi yleisömäärä oli sopiva: Tunkua ei ollut. Tilojen akustiikkakin oli ajateltu, ei hirveää mekkalaa ja hälinää. Messuilla oikeasti viihtyi, olimme kuusi tuntia, kävelimme koko ajan, ja silti meiltä jäi katsomatta n. neljännes. Yksi suomalainenkin osasto nähtiin, siitä alempana juttua. Yleisesti ottaen kaikki oli laatua, eikä rihkamaa.

Sitten se sisältö. Koitimme poimia ne, jotka oli todella uutta. Messut loppuivat tänään, 7.9.2016.

Kännykänkuoria monta kymmentä osastoa. Ja ei mitään kiinalaisia tarvikekuoria. Vaan esim. Swarovskin tekemiä, kelopuisia, käsin maalattuja, 3-d tulostettuja, jne. Joissakin oli erityiyiä ominaisuuksia, kuten lisänäyttöjä.
20160907_112112

Uniikkeja kuoria tabletteihin, kännyköihin ja läppäreihin. Mm. bambu, tammi, jne. Koivua ei kuitenkaan näkynyt.

20160907_112350

Ja jos elämä rakentuu Ferrarin, tai Mercedeksen ympärille, niin toki voi ostaa mobiililaitteeseen sopivan kuoren.

Erilaiset laturit ja powerbank:it olivat olleet tuotekehityksen alla kovin. Eri valmistajia oli kymmenittäin esillä. Eipä ihme, johtohässäkkä kyllästyttää allekirjoittanuttakin. Mitään mullistavaa eiollut, sillä sähkötehon siirtäminen ilman johtoja on vieläkin  ratkaisematta. Lyhyellä etäisyydellä induktio kyllä toimii. Mutta sekin on hieman tehosyöppö: Normaalilla laturilla lataat taloudellisimmin.

20160907_112312

Langattomuus hakee vielä läpimurtoa, kehitystä estää perusfysiikan lait nykyisissä versioissa.

Sitten kuulumiset 3-d maailmasta. Vuosia on odotettu, että hinnat laskee ja homma alkaa toimimaan. Nyt se on sitä. Halvin ja ihan toimiva tulostin maksoi 299 €. Muutoin ei mitään mullistavaa, mutta kaikki on kehittynyt jo normaalinkuluttajan saataville. Laatu varsinkin on parantunut.

20160907_112713

Kuvan tulostimet tuotti laadukasta jälkeä, jopa se halvinkin osasi tulostaa pienen maailmanpyörän kiikkuvine sateenvarjovaunuineen, eikä lankamaista ja epätasaista rakennetta näkynyt pintaa tarkastellessa.

Kamera lampussa. Mielenkiintoinen sovellus olemassa olevan tekniikan yhdistämisestä: Normaaliin lampunkantaan hehkulampun tilalle kierrettävä ledilamppu, jossa on hyönteisten tappaja samassa. Luonnollisesti ötökät menee valon luo, ja sitten koittaakin surma. Näinä aikoina, kun puhutaan lasten pienpäisyyttä aiheuttavasta Zika -viruksesta, joka leviää hyttysten avulla, tämä innovaatio ei voi olla huono.

Toinen sovellus samaisella hehkulampun tilalle -idealla oli w-lan kamera valaisimessa, ja softa kännykässä. Eli jos jostain syystä haluat muuttaa tilat valvotuiksi riittää, että vaihdat hehkulamppujen tilalle nämä kamera-led polttimot. Ja sitten vaan katselet kännykästä. Niin.. tätä vinkkiä ei ehkä kannata kertoa suomalaiselle vanhustenhuollolle.

20160907_115024

Lamppu tappaa tai lähettää videokuvaa.

Robotiikka arkielämään tekee pikkuhiljaa tuloaan. Tai tästähän on puhuttu jo vuosikymmeniä. Mutta koko ajan aihe kiehtoo suunnittelijoita, ja pikku hiljaa se lähenee kuluttajaa. Esillä oli apulais- siivous- ja ikkunanpesurobotteja monelta eri valmistajalta. Hinnat oli myös tippuneet, ikkunanpesurobotin saa muutamalla satasella. Mitään suurta ja mullistavaa ei ollut tarjolla, eli jos vaikka haluaa pihvin, tai sitten kylmän oluen.. Jaa, tosiaankin palvelurobo sen kyllä jääkaapista kiikuttaa, mikäli siellä olutta on.

20160907_115159

Ikkunanpesurobotti tarttuu vastakappaleeseensa magneetilla ikkunan läpi. Akulla toimiva laite kulkee pitkin ikkunan pintaa, ja puhdasta tulee.

Keittiöpuolella oli valtavasti eri firmoja esillä. kaikkea pientä uutta oli joka laitteessa, mutta merkittävimäski mieleen jäi hella, joka ei tarvitse paistinpannua. Kyseessä on ilmeisesti halogeeni lämmönlähteenä, ja erityinen pinnoite, jossa voi paistaa ilman rasvaakin. Lähinnä lasilta tuo pinta vaikutti. Lieneekö joku saanut idean keraamisella hellalla, kun pannu on puuttunut. Kaasu- ja sähköhellapuolella oli paljon ”hybridejä” Eli kaasulevyt, ja sähköuuni sekä  erilaisia paistotasoja, jne. Uutena tulokkaana on retrohenkisyys. 50-60 luvun muotoilu nappuloineen, mutta täysin modernia kiertoilmaa ja mikroaaltosekoitusta mm. normaaliessa uuneissa.

20160907_115940

Esittelijä paisteli kananmunia ilman rasvaa sekä pannua. Tuote on myös saatavana tasoon upotettavana mallina.

20160907_135826

Uutta oli myös liesituuletin, joka on integroitu lieteen. Bosch oli tekijä. Sama idea löytyi myös toiselta valmistajalta, jonka nimeä en muista. Ihan toimivan oloinen keksintö, joskaan ei varmaan korvaa kokonan liesituuletinta. Kuvassa näkyy, kuinka höyry menee imuaukkoon.

Ilmanlaatuun ja terveyteen painottuvat innovaatiot oli iso osa-alue. Mm. Philipsin osastolla sai ajaa partansa, tai tutustua erilaisiin terapeuttisiin laitteisiin. Lähinnä Philipsistä tulikin mieleen voimakkaasti terveyslaitteisiin painottunut suuntaus. Muutenkin erilaiset ilmanpuhdistimet, jäähdyttimet, lämmittimet ja kostuttimet olivat vallanneet useita satoja neliöitä messutilaa. Pienimmät oli henkilökohtaisia, usb-liittimeen tökättäviä bakteereita tappavia suodatin-otsonaattoreita. Isommilla käsitteli koko huoneen ilmatilan. Jokunen laite taisi toimia kavitaatio-perusteisestikin: Vesi hajotetaan ultraäänellä sumuksi.

20160907_120704

Ilmankäsittelylaitteita, kännykkäohjauksella ja ilman.

Oli varsin mukavaa nähdä monia nuoruudesta tuttuja merkkejä esillä. Mm. Technics, Pioneer, Braun, Bosch, jne. Uudempia merkkejä oli myös paljon, kaikki omine osastoineen. Ehdottomasti suurin ja vaikuttavin oli Samsung. Yksi kokonainen halli pelkkää Samsungia, ja tyylikkäästi toteutettuna. Samsung vaikutti myös innovatiivisimmalta verrattuna muihin.

20160907_131013

Kaarevat tulee.

Samsungin uudet kujeet on kaareva näyttö, tai televisio. Rakennetta koitettiin selittää mosaiikkilasimaiseksi, joka antaa myös kuvalle erinomaisen toiston. Ilmeisesti Samsungilla on kaarevan telkkarin patentti, sillä millään muulla valmistajalla ei ollut kaarevia näyttöjä. Kodinkonepuolella oli lisätty mm. jääkaappeihin älyä: internet, viestikeskus, jne. Tarkoitus on helpottaa arkea kohtuu hintaan. Sivusta täytettäviin pesukoneisiin oli ilmestynyt sukkaluukku, siis erillinen pieni luukku siihen jo olemassa olevaan luukkuun lisäksi. Tiedä sitten, onko tarpeellinen. Periaatteessa pyykin pesu koneellisesti ei ole muuttunut juurikaanviimeisen 50 vuoden aikana. Periaate on sama, kuteet pyörivään rumpuun, vettä perään ja kuivaaminen linkoamalla.

20160907_125920

Samsungilla lienee 100 patenttiasiamiestä ja tuhat tuotekehittäjää palkkalistoilla, sekä lisäksi onnistunut liikkeenjohto. Hyvä niin.

Virtuaalilasit, oculus rift, ja muutkin ovat saaneet seurakseen paljon eri sovelluksia. Itse laseja oli muutamalla kymmenellä osastolla. Messuilla oli mahdollisuus maastopyöräillä, tai nauttia koskenlaskemisesta. Jo perinteistä vuoristorataa unohtamatta. Oli hauska nähdä vajaa 100 ihmistä heilumassa musta tötterö silmillään samaan aikaan,. Luulen, että lähivuosina tullana näkemään paljon eri sovelluksia kyseiselle keksinnölle.

20160907_130655

Offroad -fillarointia virtuaalimaalimassa, Samsung.

Suomalainen osasto oli se hieman kiistelty korvavalo. Valkee Oy. Jopa Tekesiä kritisoitiin siitä, että on mennyt rahoittamaan jotain ei tieteellistä hömppää. Korvavalo on siis pieni laite, jossa on korvanapit, ihan kuin kuulokkeet. Näissä on ledivalot, jotka valaisee korvakäytävää.

Korvavaloilla hoidetaan kaamosmasennusta ja jetlag -ilmiötä. Pakkohan sitä oli suomalaista haastatella: Heidän myynti menee 95% ulkomaille. Jonkin lukeman muistan hämärästi: suomessa 100.000 käyttäjää, ja ulkomailla miljoona. Hienoa minusta. Jos asiakas saa päivänsä paremmaksi korvavalolla, niin hyvä näin. Lopunperinhän me ei edes tiedetä, miksi täällä maapallolla ollaan, missä tämä maapallo menee, ja mihin suuntaan, niin eiköhän se ole aika turhaa kritisoida jotain korvavaloa. Tässä on myös se, että keski-euroopassa erilaiset hoitomuodot otetaan ihan eri malliin vastaan ja käyttöön tutkimuksineen, kuin suomessa, jossa kaikki on mustavalkoista, antibioottia tautiin ja jos kyrsii, niin Opamoksia huuleen vaikka vuostolkulla.

valkee

Ladattava korvavalo kansainvälistyi ihan huomaamatta.

Mazda oli paikalla näyttävästi, myös sähköautoineen. Autohifiä oli jonkin verran, mutta ei mitään mullistavaa.

20160907_132642

Yamahan osasto pysäytti kontrasteillaan. Ensin oli kilvetön krossipyörä autotallimaisessa ympäristössä. Autotallista johti ovi kotiin, jossa nuori mies soitti flyygeliä, jonka merkki oli luonnollisestikin Yamaha. Tuo Yamahan merkki muuten muodostuu kolmesta ääniraudasta ja renkaasta niiden ympärillä. Yamaha tekee paljon soittimia, ja muutakin. Osaston tarkoitus olikin tuoda merkkiä esiin omaperäisesti, ja siinä se onnistuikin. 10 pistettä meikäläiseltä, joka tykkää bensankärystä ja pianomusiikista.

20160907_132816

Yamaha soi kilparadalla ja olohuoneessa.

Äänentoistopuolella oli nopeasti katsoen 100 näytteilleasettajaa. Retro jyrää, keittiöradio on palannut. Mutta retro oli laadukasta, bassot soi kuten isommissakin ämyreissä. On hämmästyttävää, miten pieneen koteloon saadaan matalien taajuuksien toisto liki samaksi, kuin vaikkapa OR:n isoissa kajareissa. Stereosarjat on saaneet lisää mediayhteyksiä: internet, bluetooth, wlan, jne löytyy liki kaikista. Meinasin kysyä yhdeltä radiokauppiaalta, että onko tässä myös pitkät aallot, ja kuuluuko Moskova vaikka ei haluaisikaan, mutta jätin väliin.

20160907_133202

Retro henkii nyt tehoja ja laatua.

20160907_133128

Lista-mallisia kaiuttimia, eikä ne olleet pelkkiä diskantteja.

20160907_133306

Ja tokihan marsullakin oli oma osasto. Se on aina hatun nosto, kun on laatua ja monia vuosikymmeniä olevaa liiketoimintaa, eikä loppua näy.

Tietokoneita ei varsin paljoa nähty. Joitain uniikkeja ääni- tai näytönohjainkortteja oli joillakin osastoilla. Mikrosoftilla oli oma osasto toki, ja siellä oli DJ soittelemassa musaa. Mikrosoftista ei sen enempää, ei ollut mitään mullistavaa tarjolla. Mutta yksi asia kiinnitti huomion: Yhtään kännykkää tai mobiililaitetta, tai softaa ei ollut näkyvissä. Ei nokian nokiaa.

20160907_145113

 Droneja oli esilä sisällä ja ulkona, uutuudet eri valmistajilla oli lähinnä laitteiston ja kameroiden kehittyminen, sekä seuranta- ja kuvaussoftat mobiililaitteisiin. Rahtidroneja ei ollut esillä. Keli oli kyllä mitä loistavin. Lämmintä 25 varjossa.

20160907_142308

Varsinainen kännykkäpuoli ei sisältänyt mitään muuta uutta, kuin korukännykkä. Tavallaan tämä on aika vanhaa tekniikkaa toisaalta, sillä nykyiset ranteeseen laitettavat älykellot sisältää kaiken sen, mitä nykyinen älypuhelinkin. Mutta jotenkin tämä poikkesi valtavirrasta. Tuossa kuvassa naisen kaulassa roikkuva puhelin näyttää oikesti puolta isommalta, kuin se oikeasti oli.

20160907_145221

Siinäpä ne maailman uutuudet. Voi olla, että ensi vuonna pitää mennä uudelleen, hieman pidemmän ajan kanssa. Päivälippu maksoi 17 euroa, ja siellä olisi ollut luentojakin. Mm. Bemarin pomo oli jorisemassa bisnesasiaa. Saldona jäi mieleen tekniikan nykyinen taso ja trendit. Ehkä näissä näyttelyissä ei nykyisin nähdä mitään niin suurta, kuin vaikka ensimmäinen tv-lähetys on ollut aikanaan. Miksi? Sitä en osaa sanoa. En kuitenkaan usko, että kaikki on jo keksitty. Ehkä on vaan hiljaisempi aika, tai sana leviää internetin välityksellä.

reitti

Kuva: google earth.

Jotta IFA:n koosta saa jotain käsitystä, niin tuossa punaisella kävelemämme reitti messutiloissa. Vihreän nuolen kohdalla olevat pienet pisteet ovat henkilöautoja puiston reunassa. Kävelimmen. 10 km messuosastoja. silti neljännes jäi katsomatta, sillä näyttelyä oli monessa kerroksessa.

Samuli Penttinen, Berliini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *