IFA 2018 Berlin -Back to the Future?

Berliinissä vuosittain järjestettävät Euroopan suurimmat Radio- ja televisiomessut tarjosivat varsin laajan kattauksen; alkaen partahöylästä, päättyen maailman kattavaan IOT -ratkaisuihin. Messujen suuruudesta kertoo se, että askelmittarin tuli 6 tunnin aikana n. 12 kilometriä sisäkävelyä, ja tällöin ehkä olimme käyneet n. 3/4 osastoista läpi.
Messut ovat meneillään juuri, (31.8. – 5.9. 2018)  ja nopea ehtii vielä ensi viikolla vierailemaan Suomestakin käsin. Lipun hinta on vain 17,5 euroa, Tegelin kentältä pääsee taksilla parilla kympillä perille.  (Linkki messuille)

Pääpiirteittäin maailma oli ennallaan. Yleisesti ottaen vaikutti hieman siltä, että oman mielikuvani ”vanhat” merkit tulevat uudelleen, ja lyövät Samsungille kiilaa rattaaseen ihan hyvin. Näistä mainittakoon esimerkiksi Panasonic, Sony, Bosch, Technics, Blaupunkt, yms, Samsungin keskittyessä näyttöihin ja televisioihin. Nokia uusine puhelimineen jäi ainoaksi havaitsemaksemme suomalaiseksi yritykseksi. Harmi sinällään, vaikka Ruotsi on vain 2 kertaa väkiluvultaan Suomea suurempi, niin heillä oli lukuisa määrä osastoja.

Kodinkonepuolella messuja hallitsi vahvasti retrotyyli. Kaikki, hammasharjasta kokonaiseen keittiöön saakka on tarjolla -50 -60 luvun muotoilulla. Satoja ja satoja erilaisia sauvasekottimia, leivänpaahtimia, kahvinkeittimiä, jääkaappeja, pesukoneita, helloja, jne.  Tästä kuvien lomassa lisää.

Pelimaailma kiinnostaa valmistajia koska kysyntää on, ja siihen suunnattuja tuotteita alkoi näkymään vanhojenkin merkkien osastoilla. Mm. näyttöjä löytyi lähes jokaiselta valmistajalta. Näin ei ollut vielä muutama vuosi sitten.

Kodin robotiikka ei näytä lyövän itseään läpi kuitenkaan. Tarjolla oli hieman väsähtäneitä ikkunanpesurobotteja, imureita, jne, joiden kehitys ei ollut edennyt juurikaan vuosien kuluessa.

Uutuusarvon saa kyllä 8K televisio ja Google Assistant ainakin. IOT:tä orastavasti tarjoilee Windows ja myös Android. Yleisesti voisikin todeta, että perusraudassa, jolla tässä tarkoitan esim. kodinkoneita, ei ole mitään todellista uutta. Pyykinviikkauskonetta lukuunottamatta. Perusrautaan halutaan yhdistetää paljon älyä. Selkeästi on yritys saada jopa leivänpaahdin kommunikoimaan jääkaapin kanssa, kännykän avustuksella. Tai jos ei ole älyä, niin on muotoilua. Retroa. Sci-fi ei ole muodissa.

Yleisesti ottaen messut olivat kyllä mahtava kokemus, taaskin. Back to the future. Näköjään mennään ulkoasussa ja fiiliksissä sinne aikakauteen, kun kaikkea konkreettista ja näkyvää uutta vielä tuli.

Kuvasaalis oli kohtuullinen, ja tästä se alkaa teksteineen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kännykkäpuolella oli paljon softaa ja appeja. Myös monenlainen terveydestä kertova lisälaite tai appi oli hallitsevassa asemassa. Kuvan systeemillä voit liittää vauvasi kännykkään.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Microsoftilla oli normaalihko osasto. Windowsin lisätuotteet olivat esillä vaatimattomasti, mutta uuttakin löytyi kotiin ja toimistoon. IOT ajatuksia myös.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Razer, iso pelimaailman varusteiden valmistaja oli esillä hyvin, ja keräsi keski-ikäistäkin yleisöä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan perusmallisia kodinkoneita, mm. kaasuhellojakin löytyi paljon, vaaleanpunaisenakin. Itäeuroopan maat tuovat paljon peruslaitteita esille, ilman sen kummempaa tietotekniikkaa. Kuvassa Midean lämmitin, ja vieressä vedenpuhdistimia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskieuroopassa suositut läpivirtausmalliset vedenlämmittimet ovat saaneet älyä ja myöskin vedenpuhdistusominaisuuksia, tiedä onko tarpeellista, mutta näin näköjään oli käynyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Suomalaisille keski-ikäisille puuhastelijoille nuoruudesta tuttu halppissarjalainen, Black & Decker -tuotemerkki on hengissä. Keskittyy innovatiivisestikin kodinkoneisiin myös. Ei ole kyllä näkynyt Suomessa enää vuosiin.

Terveyssmoothiet ja muu tehosekoittaminen on pinnalla. Messuille pahvisessa muodossa oli päässyt myös Blendtech:n koominen hahmo, joka youtubekanavallaan survoo blenderiin ihan mitä vaan. Mm. keilapalloja, videokameroita, puutarhatyökäluja, uudenvuoden raketteja… Kannattaa katsoa, kutittaa ehkäpä nauruhermoa (linkki)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imuripuolella mm. Hoover Company on voimissaan. Ilmeisesti Dysonin patentti on lopunut, ja Star Trek -tyylinen muotoilu sekä syklonitekniikka on tullut jäädäkseen myös muiden valmistajien imureihin. Tämä kertoo mielestäni siitä, että mitään uutta ja mullistavaa ei ole tarjolla imurigenressä. Sykloni on kaikenlisäksi erittäin huono pienhiukkasten suodattamisessa (alle 5 ppm), ja tämänkaltaiset imurit vaativat aina erillisen suodattimen. Tällöin ollaan tilanteessa, että pussi-imuri toimii kuitenkin paremmin. Itse Dyson on mielestäni tehty tunnetuksi erittäin hyvällä markkinoinnilla, vailla todellista teknistä syklonista johtuvaa ylivoimaisuutta.

Pioneer oli esillä ammattimaisella DJ-kalustollaan komeasti.

Huomattavan paljon oli reppu-ja laukkuosastoja. Kiitettävästi valmistajat olivat tehneet läppäreille, tableteille, yms sopivia varusteita, tai huomioineet repuissaan näiden varusteiden kuljettamisen. Joissakin oli jopa latausmahdollisuus powerpankin avulla.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hauskuuttakin: HowerBoardeihin oli tarjolla erilaisia lisävarusteita. Tässä polkuauton nykyversio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten se Samsung. Heillä oli voimakkaasti esillä uusi QLED 8K. LG:lä on OLED 8K. Lienevät kumpikin julkaisseet tämän uuden suunnan juuri pari päivää sitten, täällä messuilla. Kieltämättä kuvan syvyysterävyys oli aivan loistava. Siinä oli ripaus oikeaa syvyysvaikutelmaa. Samsung tuo myös kaarevaa ruutua markkinoille hyvällä tempolla.  Mutta mieleen tuli kysymys: kuinka moni katsoo televisiota enää nykyisin? Kehittyykö hiipuva televisioverkko enää näin hyvän kuvan laadulle? Luulen, että paineet kasautuvat mm. Youtuben ja netin verkko-operaattoreiden päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsungilla oli myös Qled -tekniikalla kaarevia pelinäyttöjä. Ei paha ollenkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smart home, Family Hub, jne.. Moni valmistaja työntää älyä valtavasti moneen paikkaan. Yksi mieleen jääneistä on tämä kodinkoneiden, kodin toimien ja ihmisten yhdistäminen, joka oli ainakin kuudella suurella valmistajalla hienosti esillä.  Luonnollisestikin tähän liittyy kännykkä tai muu kannettava älylaite, joss aon internet. Onko tämä nyt IOT:tä, en tiedä. Mutta kaikki kanavat bluetoothia myöten on käytössä kotiympäristössä. Saa nähdä, ottaako tämä tuulta alleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelimaailma, ja koneiden ulkonäkö on jo bisnes. Messuilla oli n. 10 yritystä, jotka tekivät erittäin mielenkiintoisen näköisiä koneita. Mm. sveitsiläisillä oli vesijäähdytettyjä malleja. Kuvassa Phanteks:n huippumallistoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wireles Vinyl experience. Vinguta vinyylia nousematta sohvalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Retrohipstereille? -Ei vaan kaikille. Vinyylilevyt langattomasti jo tuossa yllä.  Ja 1980-luvun muotoilu oli esillä todella monessa kohtaa todella monella valmistajalla. Voikin todeta, että audiolaitteiden designissä mennään 1980-lukua osin japanilaisella tyylillä. Vastaavasti keittiökoneissa on 1950-1960 -luvun amerikkalaista tyyliä. Hassua, mutta silmää hivelevää ja fiiliksiä nostavaa. Luonnollisestikin c-kasettisoittimet toimivat. Tarjonta oli niin suurta todellakin, että voi kuvitella ihmisillä olevan kotonaan pinopäin c-kasetteja. Taitaa todellakin käydä niin, että cd-levyt ja usb-tikut, yms. muut vermeet musiikin tallentajana jää historiaan, ja kasetti tulee uudelleen nettiradion ja normaalin radion kaveriksi. Hmm..

Bang & Olufsen jatkaa kuitenkin uskollista tyyliään, sen kummemin prameilematta. Kuvassa modulimallinen seinäsoitin huipputason äänentoistolla.

Yamaha loisti suurehkolla ja tyylikkäällä osastollaan. Tällä kertaa ei ollut crossipyörää tuotu osastolle. Hieman erilainen yhtiö, valmistaa moottoripyöriä ja huippusoittimia, sekä äänentoistoa.

Polaroid is back. Odotin kameratekniikkaa, mutta olikin Polaroid. Heh. Toki messuilta löytyi dashcameja, goproja, jne. mutta isoin osasto oli Polaroid! Tuotemerkin alla myydään myös muutakin tekniikkaa nykyisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonicin mainitsinkin tuolla aiemmin. Osasto oli tyylikäs mutta hyvin ihmisläheinen. Ihmiset saivat hyvälaatuisesti kampauksia tai parranajon, tai parturin. Kuulostaa hullullta, mutta toimi hyvin. Tyylillä tehtynä, muistuttaa pitkältikin M Roomin tyyliä tuo parturi. Kuvat eivät anna oikein oikeutta hyvälle tunnelmalle. Panasonicillakin oli hyvä terveys -teemaa aika paljon.

Sitten se ihmetys: Google Assistant alkaa olemaan valmis. Puheentunnistuksella toimiva virtuaaliavustaja siis, toimii nyt Androidissakin.  Ihmiset jonottivat 1,5 tuntia päästäkseen tuohon pallojen luo sanomaan googlelle Okay Google. Sivuutimme valitettavasti, koska aikamme olisi käynyt vähiin.

Nokia. Asiallinen osasto ja puhelinmallit olivat selkeästi esillä, ykkösestä kasiin. Jalkamatolla ohjattavasta matopelistä oli saatu hengitettyä kilpailuteemaa.

Sitten mielenkiintoiset osastot, 2 kpl uusia innovaatioita. Osastoilla oli siis pieniä startuppeja, korkeakoulujen tuotekehitelmiä, sekä muita, jopa yksityisiä keksijöitä. Alla muutama kuva:

Silmähierontalaite. Auttaa kuulemma kun paljon koneella työskentelee, ja silmät väsyy. Laitteessa on vesitäytteinen lämmin tyyny, joka hieroo varoen silmien aluetta.

Yleiskuva ”Red innovation motor” alueelta
Ja hauska, 40 eurolla olisi saanut näyttölasit. Kännykällä ohjattavat lasit siis kirjoittaa tekstin, jonka kännykkällä niille lähetät. Jopa pienet animaatiot pyörii. Läpinäkyvät näytöt näköjään tulevat tällä tavalla halppisversioina kuluttajalle tutuksi.

Robotiikasta mainitsin tuolla alussa. Se kyllä elää yhä edelleen, mutta hakee paikkaansa. Loomon HoverBoard-hengailija sai ihmisen juttelemaan. Noita oli tuossa karsinassa muutama. Tuli sellainen fiilis, kuin olisi katsellut jotain kanitarhausta. Siinä ne hengailivat ja katselivat mitä laitojen ulkopuolella tapahtuu. Hyvin symppiksen oloisia.

LG:llä oli tarjolla apuväline: SuitBot.

Lopuksi:  Isot messut ja paljon materiaalia, tähän mahtui vain muutama prosentti. Innovaatio-osastoilla oli selkeästi havaittavissa myös sijoittajien/headhunttereiden läsnäolo. Mietinkin, että miten esimerkiksi pyykinviikkauskone päätyisi vaikkapa Bosch:n kodinkonerepertuaariin. Jos patenttisuoja on hyvä, ehkäpä ostavat lisenssin?

Sijoittajana ajattelisin ehkä IOT suuntaa. Ja koittaisin etsiä uutta perusrautaa, jotain todellakin uutta. Terveys- ja hyvinvointisektorit ovat kasvavia selkeästi. Ilmanpuhdistimet, puhdas ruoka, erilaiset ympäristöstä kertovat anturit, terveys ja kuntoilu, jne.
Mukavaa oli nähdä, että kaikki ei ole menneet yhden ison merkin alle tai hallintaan. Tällöin innovatiivisuus ja terve kilpailuhenki säilyy. Eurooppalainen teollisuus toimii ja myy, vaikkakin joissakin saattaa olla kiinassa valmistettuja osia sisällään.

Jutun kansikuvassa oleva Back to the Future -leffan auto oli messuilla, ja omistaja on berliiniläinen yritys. Siihen sisältyy sellainen hauska juttu, että kuukausi sitten Berliinin paikallislehdessä oli juttu: Poliisi pysäytti aikakoneen ylinopeudesta.  Tarina on tosi.

Kuvat ja teksti: Samuli Penttinen, Berlin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *