Rahoitukset

 

Pari sanaa rahoituksista.

Suomessa ei ole juurikaan tarjolla alkurahaa suoraan keksijälle henkilönä. Alkurahalla tarkoitan muutamia tonneja, alle 10.000 €:n apurahoja, kuten muun luovan työn piirissa on tapana sanoa.

Tämänkaltainen pieni apuraha olisi keksijöiden mielestä tarpeellinen, koska sillä saisi monenlaista aikaiseksi. keksintö kun alkaa pienestä, ja jonkin uuden asian todistaminen vaikka romuista kyhätyllä protolla onistuu yleensä hyvin.

Pienikin rulla olisi avuksi.

Keksijä käyttää yleensä rahansa protoihin ja keksimiseen. Bisnes käyttää rahansa rahan tekemiseen.

Säätiöt

Muutamat säätiöt jakaa vuosittain pienempiä apurahoja. Niitä löytyy googlaamalla: Keksijän apurahat. Mm. Runar Bäckströmin ja Koneen säätiö. Rahaa ei tarvitse maksaa takaisin, vaan se on yleensä puhdasta apurahaa.

Alkavien yritysten tuet

Valtiolliset veroeuroista rahansa saavat innovaatiotukivirastot tukevat yritystoimintaa. (Tekes, Finnvera, Sitra, maakuntaliitot, jne) Heidän tarkoitus on luoda jakamillaan rahoilla työpaikkoja, ja nykyisin toive tai jopa ehto on saada vientivetoisia yrityksiä näillä rahoilla aikaiseksi.

Nämä rahat ovat yleensä halpakorkoisia ja valtion takaamia lainoja, tai osittaisia tuotekehitykseen tarkoitettuja rahoja, joissa yleisesti on ns. 50/50 periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että rahaa hakevalla yrityksellä on oltava 100.000 omaa rahaa jostain, jotta sitten saa takautuvasti kuluja vastaan 100.000 tuotekehitysrahaa. Tällöin projektin budjetti on 200.000, joka on yleensä minimi summa.

Vastaavasti tarvitset omaa henkilökohtaista rahaa perustaaksesi osakeyhtiön, jotta voit hakea esim. Tekesrahaa. Monesti oma sitoutumisesi yritykseen mitataan rahalla, ja voit joutua laittamaan vaikkapa 20.000-100. 000 €osakepääoman nostamiseksi, jotta rahoitusfirmat uskoo sinua. Keksintöä he eivät pysty arvioimaan.

Tekesillä on tullut 2016 vuonna markkinoille  5000 € arvoinen  Innovaatioseteli. Setelillä voi ostaa tuotekehitykseen tarvittavia palveluita ko. summan arvosta. Lisää tietoa Tekesin sivuilta.

Pankit

Normaalit pankit suomessa eivät anna lainaa keksinön tekemiseen. Toki voi ottaa henkilökohtaisesti lainaa yksityisihmisenä, jos on luottotiedot kunnossa, ja omaisuutta pantiksi.

Bisnesenkelit

Enkelisijoittajat ovat yksityisiä henkilöitä, jotka sijoittavat alkavaan yritykseen rahaa ja osaamista.

Heillä saattaa olla hyviä kontakteja valmiiksi. Tulee ymmärtää, että enkelin toiminta on sijoittamista, ja voitonhakua. Enkeli antaa rahaa firmaan vaikka 10.000 €, ja ottaa vastalahjaksi osakeita vaikka 10 % (tällöin yrityksen arvo olisi 100.000 €) Koska enkelin rahaa on firmassa kiinni, hän haluaa ajaa firmaa ylös, ja mahdollisesti myydä osakkeensa jossain vaiheessa pois voitollisesti. (ns Exit) Googlaamalla suomesta löytyy ainakakin 2 kpl enkeliyhdistyksiä.

Monesti enkelin avulla start-up on nopeatempoinen, joka on hyvä asia, koska yksityinen rahoittaja on juostavampi kuin yhteiskunnallinen.

Bisnesenkelien perustaja Antti jussila kertoo, että tyypillinen enkelisijoitus on 10.000 – 25.000 €. Enkelirahoitus on onnistuesaan loistava, sillä enkeli tuo yritykseen huomattavasti osaamista ja kontakteja. Näiden arvo on monesti suurempi, kuin rahasijoituksen. Pelkkään rahasijoitukseen tuleekin suhtautua harkitsevasti.

Luovien alojen rahoitukset

On olemassa erilaisia luovien alojen säätiöitä, joista voi hakea taiteilijaapurahaa ja projektirahaa. Mikäli keksintösi liittyy jotenkin luovaan alaan, kannattaa koittaa hakea. Viisas voi kirjoittaa vaikka kirjan keksinnöstään, tai hakea tutkimustoimintaan apurahaa. Googleen: Luovien alojen apurahat.

Joukkorahoitukset

Viimevuosina yleistyneet joukkorahoitukset ovat mielenkiintoinen tapa rahoittaa keksintöä.

Joukkorahoituksessa yhdistyy uudella tavalla keksinnön arviointi, markkinointi, rahoitus ja verkostoituminen nykyaikaan sopivammalla tavalla. Oikeastaan oikeassa järjestyksessä, jolloin ei tule turhia investointeja. Markkinoilta saadaan vastaus keksinnön kelpaavuuteen aika nopeasti.

Suomesta löytyy myytama joukorahoitusyritys. Kansainvälisiä isojakin käytetään, ja niissä liikkuu isommat summat.

Suomen laki ei salli lahjoitusten keräämisen joukkorahoituksella, vaan aina pitää olla jokin vastine, eli tuote. Periaatteessa voit joukkorahoittaa vaikka protopajasi rakentamista, mutta sinun pitää antaa jotain, yleensä materiaalia rahoittaneelle ihmiselle. Jotkut myyvät esim. t-paitoja suureen ylihintaan kerätäkseen varoja vaikka vanhusten huoltoon. Tarkoitus tässä onkin kiertää tämä lakipykälä t-paidoilla, jotta keräys onnistuu.

Joukkorahoitukseen kannattaa tutustua huolellisesti, sillä siinä pätee monet samat asiat, kuin muussakin myynnissä. Sinä myyt etukäteen tuotetta, ja mainos, yms pitää olla kunnossa.

Joukkorahoituksen pullonkaulat ovat markkinointi: Itse joukkorahoitusfirma ei sinällään myy tuotetta, vaan kampanjan tekijän tulee mainostaa ja markkinoida huomattavan paljon. Lisäksi mainosmateriaali kannattaa teettää kunnollisella osaajalla.


Käytettävissä olevien rahoitusten ongelmat:


Alkurahaa tai siemenrahaa ei ole juurikaan tarjolla, varsinkaan jos ei ole yritystä, johon rahaa hakea.

Keksintöjä ei ymmärretä testauttaa markkinoilla ennen rahoittamista, jolloin niitä yritetään arvioidaan osaamattomasti. Monia hyviä hyljätään ja monia huonoja rahoitetaan.

Alkavien yritysten tukia osakeyhtiöihin saa hakea, mutta yrittäminen on kuitenkin eri, kuin keksimistoiminta. Tämä aihettaa ongelman: Keksijällä pitää olla osakeyhtiö saadakseen tuotekehitysrahaa. Kuitenkaan keksijä ei välttämättä ole bisneshenkilö. Tai keksijä ei edes halua yrittäjäksi.

Joskus on ollut pienempiä apurahoja yhteiskunnan taholta, mutta niiden hallinnointikulut ovat nousseet todella korkeiksi: Jopa 75 % jaettavan rahan määrästä hävisi matkalle.